COVID-19-pandemia on osoittanut toteen sen, mistä asiantuntijat ovat varoittaneet sitten sikainfluenssan ja ebolan: yhteiskuntamme varautuminen infektiosairauksien laajempaan leviämiseen ei ole vankalla pohjalla. Euroopan komission tiedeneuvonnan asiantuntijaryhmä Group of Chief Scientific Advisors on julkaissut aiheesta kannanoton EU:n lainvalmistelutyön tueksi. Suositukset on laadittu COVID-19-kriisistä tähän mennessä opitun pohjalta, ja niiden tavoitteena on lisätä ihmiskunnan valmiutta tulevien terveyskriisien varalle:

  • Estäminen ja ennaltaehkäisy. Tarttuvien tautien monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta tulee tukea. Pandemioiden puhkeamisen riskiä tulee vähentää globaalisti. Tähän kuuluu mm. taudinaiheuttajien laaja kartoittaminen, puhkeamisen ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen.
  • Koordinaation tehostaminen EU:n jäsenvaltioiden välillä ja kansainvälisesti. EU:n tulee perustaa asiantuntijaelin, joka pystyy tarjoamaan mm. biolääke-, käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteellistä sekä lainopillista ja etiikkaan liittyvää asiantuntemusta pandemioiden hallinnassa. EU:n monitorointitoimien tulee olla kokonaisvaltaisia ja faktoihin perustuvia, ja tiedon tulee olla kansainvälisesti koordinoitua ja nopeasti välitettävää.
  • Organisoitunut terveyshallinto ja terveydenhuolto. Jäsenvaltioita tulee kannustaa järjestämään terveydenhuolto kaikille yhdenvertaisuuden periaatetta noudattaen. Oleelliset lääkkeet ja rokotteet tulee olla kaikkien saatavilla. Jokaisella jäsenmaalla tulee olla riittävä terveydenhuoltoinfrastruktuuri (laboratoriot, tietojärjestelmät, välineet ja laitteistot jne.).
  • Perusoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen. Mikäli kansalaisvapauksia on pandemian takia välttämätöntä rajoittaa, sen on oltava mahdollisimman lyhyt- ja määräaikaista sekä avoimesti ja selkeästi perusteltua. Rajoitusten mielekkyyttä tulee jatkuvasti arvioida uudelleen. Jäsenmaiden tulee huolehtia, että terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan ja että heidän työstään pandemian aikana maksetaan riittävä korvaus.
  • Pandemioiden/terveyskriisien yhteyttä planeetan hyvinvointiin tulee tutkia esimerkiksi ruokaturvan, ympäristönsuojelun, liikenteen ja kaupunkisuunnittelun näkökulmista. Myös pandemioiden ilmaantumisen ja leviämisen suhdetta rakenteelliseen eriarvoisuuteen ja köyhyyteen tulee tutkia.

Kannanoton (pdf) Improving pandemic preparedness and management  ovat laatineet yhdessä Group of Chief Scientific Advisors to the European Commission ja European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE).