YK:n perustutkimuksen ja kestävän kehityksen teemavuosi korostaa perustutkimuksen merkitystä esimerkiksi köyhyyden poistamisessa, maapallon suojelussa ja rauhantyössä. Suomessa teemavuoden yhteistyön ja tapahtumien koordinoinnista vastaa Suomen Tiedeakatemiat.

Kestävän kehityksen tavoitteena on turvata hyvän elämän mahdollisuudet nykyisille ja tuleville sukupolville. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista ilman perustutkimusta. Perustutkimus tarjoaa tietoa ja ideoita, joiden pohjalta syntyy innovaatioita ja ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin. Ymmärrys sään ilmiöistä, ravinnosta tai konfliktien juurisyistä helpottaa niiden ratkaisua.

“Paras kuulemani vertaus perustutkimuksen tärkeydestä on avainten etsiminen pimeässä ja katulampun valossa. Valokeilassa avaimet on helpompi löytää, mutta ne eivät ole välttämättä siellä vaan pimeydessä. Mitä enemmän meillä on perustutkimusta, sitä enemmän on katulamppuja valaisemassa pimeät kohdat”, kuvaa solubiologian dosentti Pirta Hotulainen Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minervasta.

Viimeisin esimerkki perustutkimuksen tärkeydestä on koronarokotteen nopea saaminen käyttöön. Ilman perustutkimusta se olisi ollut mahdotonta. Jos tutkijoilla ei olisi ollut laajaa ymmärrystä virusten ja rokotteiden käyttäytymisestä, rokotteeen kehitykseen olisi voinut kulua vuosia pidempään.

Teemavuodella näkyvyyttä ja yhteistyötä

Perustutkimuksen ja kestävän kehityksen teemavuosi (IYBSSD 2022, International Year of Basic Sciences for Sustainable Development) tuo esiin perustutkimuksen merkityksen. Teemavuoteen kuuluu tapahtumia ja hankkeita aina lukiolaisten tiedekilpailusta CERN:issä uusiin tutkimustuloksiin pilvenpiirtäjien hyödyntämisestä paristoina.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n koordinoima teemavuosi alkoi heinäkuussa 2022 ja jatkuu heinäkuuhun 2023. Tarkoituksena on lisätä perustutkimuksen näkyvyyttä sekä yhteistyötä tutkijoiden ja päättäjien, järjestöjen sekä yritysten välillä. 

Suomen tiedekenttää teemavuoden neuvoa-antavassa komiteassa edustaa Suomen Tiedeakatemiat. Vastuuseen kuuluu teemavuoden kansallisten toimintojen koordinointi. Myös suomalaiset tutkijat allekirjoittavat perustutkimuksen merkityksen kestävälle kehitykselle. 

“Jokaisella hyvin toimivalla yhteiskunnalla, kuten toivottavasti tulevaisuudessakin Suomella, pitää olla tutkimusta, joka ruokkii uusia innovaatioita. Näin syntyy kehitystä. On tärkeää, että perustutkimukselle on arvostusta ja rahoitusta myös jatkossa”, Suomen Tiedeakatemiain alaisen aivotutkimuksen kansalliskomitean puheenjohtaja Hotulainen summaa.

Onko sinulla mielessä perustutkimusta käsittelevä tapahtuma tai projekti, joka sopisi hyvin osaksi teemavuotta? Ota yhteyttä Suomen Tiedeakatemiain akatemiasihteeri Arto Miettiseen, tai hae mukaan teemavuoden viralliseksi tilaisuudeksi verkossa.