Professori Hanna Nohynek. (Kuva: Arto Miettinen)
Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto myönnettiin tänä vuonna THL:n ylilääkäri, professori Hanna Nohynekille. Palkinnon saaja julkistettiin 19.5.2025 Tiedekulmassa järjestetyssä tilaisuudessa Rohkeutta rokotteilla? Terveystiede ja ihmisoikeudet.
Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on perustettu vuonna 2021. Palkinto voidaan myöntää henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, joka on aktiivisesti edistänyt tieteentekijöiden ihmisoikeuksia. Sen tarkoituksena on lisätä ihmisoikeuskysymysten näkyvyyttä tiedemaailmassa ja tuoda esiin tekoja tieteen vapauden puolesta. Tiedeyhteisö voi ehdottaa palkinnonsaajia, ja valinnan tekee Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea.
Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Suomalaisten yliopistojen Scholars at Risk -yhteistyöverkosto (2022), Suomen Kansallisteatteri Dosentit-näytelmän kantaesityksestä (2023) sekä Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry (2024).
Vuonna 2025 palkinto myönnettiin THL:n ylilääkäri, professori Hanna Nohynekille. Ihmisoikeuskomitean puheenjohtajan, professori Liisa Laakson mukaan palkinnon perustelut olivat seuraavat:
Professori Hanna Nohynek on ansiokkaasti ja tinkimättömästi edistänyt tieteen vapautta ja avoimuutta. Ylilääkärinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa sekä Maailman terveysjärjestön strategisen rokotusasiantuntijaryhmän (SAGE) puheenjohtajana hän on johdonmukaisesti puolustanut tutkittuun tietoon perustuvaa päätöksentekoa, myös paineen ja arvostelun alla – erityisesti koronapandemian myrskyisissä oloissa. Hänen avoin ja kansantajuinen viestintänsä on tuonut kansainvälisen asiantuntemuksen kansalaisten ja päättäjien ulottuville.
Suomen Tiedeakatemiat palkitsee professori Nohynekin pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta työstään tieteen vapauden ja tieteentekijöiden ihmisoikeuksien edistämiseksi. Hänen toimintansa pohjautuu vahvasti tasa-arvon, ihmisarvon ja syrjimättömyyden periaatteisiin. Tällä palkinnolla haluamme rohkaista terveydenhuollon asiantuntijoita toimimaan jatkossakin avoimen, vastuullisen ja ihmisarvoa kunnioittavan tieteen puolestapuhujina.
Palkitsemistilaisuudessa professori Hanna Nohynekille luovutettiin taiteilija Henna Tuhkasen teos Ote, joka on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Tuhkanen kuvailee teostaan seuraavasti: ”Pidetään kiinni pehmeästi, otetaan aikaa ja tarkastellaan kohdatuksi tulemisen merkitystä kaiken ympärillä tapahtuvan kiireen keskellä. Leikkausosaston sairaanhoitajana kiire on jatkuvasti läsnä työssäni ja kohtaan paljon erilaisia ihmisiä sekä heidän huoltaan, kipuaan ja pelkojaan. Kädestä pitäminen, koskettaminen ja näin läsnäolon näyttäminen kaiken tämän keskellä muistuttaa siitä, kuinka jokaisella ihmisellä on oikeus tuntea turvaa ja lohtua vaikeissa tilanteissa.”
Tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jonka puheenjohtajana toimi professori (emeritus) Markku Kivinen Helsingin yliopistosta. Panelisteina keskusteluun osallistuivat erikoissuunnittelija ja väitöskirjatutkija Idil Hussein (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), ohjelmajohtaja Emilia Palonen (Helsingin yliopisto), dosentti Virpi Salojärvi (Helsingin yliopisto) sekä ylilääkäri Topi Turunen (Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue).
Paneelikeskustelussa esiteltiin ENDURE-hankkeen tuoreita tutkimustuloksia yhteiskunnallisesta resilienssistä kriisiaikoina. Keskustelussa tarkasteltiin myös rokotteiden merkitystä tieteellisestä, yhteiskunnallisesta ja eettisestä näkökulmasta. Esille nousivat muun muassa rokotevastaisuuden taustalla vaikuttavat syyt, keinot luottamuksen vahvistamiseksi tieteeseen sekä viranomaisten vastuu ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen kehittäminen rokotekattavuuden edistämisessä.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä: linkki tilaisuuteen
Tilaisuuden kuvaus ja ohjelma: linkki ohjelmaan