Kuva: Joshua Coleman/ UNSPLAH

Terveyssektorin ilmastoystävällisyydestä harvemmin puhutaan, vaikka se on vastuussa 5 prosentista kaikkia hiilipäästöjä, huomauttavat EASAC ja FEAM tuoreessa kannanotossan Decarbonisation of the Health Sector. Päättäjien tulee laatia globaalin tason suunnitelma terveyssektorin hiilipäästöjen vähentämiseksi, julkaisussa suositellaan.

Merkittäviä hiilipäästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia on terveyssektorilla jo tehty esimerkiksi sairaaloiden toimintaan, rakentamiseen ja kuljetuksiin liittyvissä käytännöissä, kannanotossa kiitellään. Paljon on kuitenkin kehitettävää erityisesti potilaiden ruokahuollon suhteen, jossa vähähiilisyyden ja terveellisyyden tulisi ohjata päätöksiä.

”Näemme vähähiilisyyteen sitoutumisessa monenlaisia hyötyjä ja mahdollisuuksia”, EASAC:n biotieteiden ohjelman johtaja Robin Fears toteaa. ”Ns. vihreissä sairaaloissa potilaat saisivat laadukkaalla ja kestävällä tavalla tuotettua ja käsiteltyä ravintoa. Teknologiaa voitaisiin hyödyntää paremmin organisaatioiden toiminnassa ja joissakin hoitomuodoissa. Perusterveydenhuolto puolestaan voisi vähentää sairaaloihin kohdistuvaa painetta tukemalla paremmin yhteisöjä kestävien elämäntapojen luomisessa ja ylläpitämisessä.”

Julkaisussa kannustetaan EU-päättäjiä tekemään yhteistyötä terveydenhuollon kanssa, kun valmistellaan ilmastonmuutoksen lieventämiseen ja sopeutumiseen tähtääviä toimia. Terveyssektorille tulee asettaa kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliuden toteuttamiseksi EU:ssa ja globaalisti, EASAC ja FEAM suosittelevat.

 

European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) on EU-jäsenmaiden kansallisten tiedeakatemioiden yhteistyöelin, jonka tarkoituksena on antaa eurooppalaisten päättäjien ja vaikuttajien käyttöön puolueetonta tieteellistä tietoa päätöksenteon tueksi. Suomen Tiedeakatemiat on EASAC:n kansallinen jäsen. The Federation of European Academies of Medicine (FEAM) on Euroopan lääketieteen alojen tiedeakatemioiden eurooppalainen yhteistyöorganisaatio.