Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan vaalipaneelin aiheina olivat mm.: duaalimallin kohtalo, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö, tiedeministeri, profiloinnit ja poisvalinnat, ja tutkimuksen rahoitus. Paneelin järjestivät: Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto ja Suomen yliopistot UNIFI. Helsingin yliopiston päärakennuksella järjestetyn vaalipaneelin juonsi Ylen toimittaja Kirsi Heikel.

Alla muutamia vaalipaneelissa kuultuja kommentteja panelisteilta:

Jouko Jääskeläinen, KD

”Suhtaudun kriittisesti yliopisto(jen lukukausi)maksuihin, tässä täytyy kuunnella yliopistoja.”

 

Anna Kontula, vasemmistoliitto

”Hyväntekeväisyys toimi niin kauan, kun Suomessa oli yksikin sivistysporvari, nyt niitä ei ole vuosikymmeniin ollut.”

”Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti vastustanut kaikkia leikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon.”

”Jos yliopistojen tavoitteet sanellaan yritysmaailmasta tai valtionhallinnosta, niin meillä ei ole ketään joka ajattelisi askeleen edellä muita.”

 

Mika Niikko, perussuomalaiset

”(Yliopistojen) pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä yritysten kanssa.”

”Yliopisto ja tutkimus on teorialähtöistä, niin en yhtään ihmettele, että täältä (yliopistosta) valmistutaan työttömiksi. Sen pitää olla käytännönläheisempää… En tiedä onko se jo käytännönlähaista, mutta jos on, niin miksi meillä on niin paljon työttömiä.”

 

Ville Niinistö, vihreät

”Hyväntekeväisyysyhteiskuntaa me ei haluta, mutta ihmisten osallistuminen pitää mahdollistaa.” (viitaten verovähennyskelpoisiin lahjoituksiin yliopistoille)

”Olennaista on valjastaa päätöksenteko hyödyntämään tutkimuksen tuloksia…Kokemukseni on, että valtionhallinto on huono hyödyntämään olemassaolevaa tutkimusta.”

 

Mikaela Nylander, RKP

”Jos olisimme romuttamassa duaalimallia sisällisesti, silloin sanoisimme samalla, että ihan turhaan luotiin ammattikorkeakoulujärjestelmä turhaan… Niillä (yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla) on erilaiset tavoitteet ja tehtävät.”

 

Sari Sarkomaa, kokoomus

”Koulutuksen viennin esteet pitää poistaa ja lukukausimaksujen keräys pitää mahdollistaa.”

”Jos haluamme panostaa koulutukseen ja yliopistoihin, niin tähän pitää kutsua mukaan myös muut kuin valtiovalta.” (viitaten verovähennyskelpoisiin lahjoituksiin yliopistoille)

 

Pilvi Torsti, SDP

”Perustutkimuksen, ns ’uteliaan tutkimuksen’ rahoitus pitää varmistaa julkisin varoin.”

 

Matti Vanhanen, keskusta

”Ei pidä olla allerginen yksityiselle rahoitukselle.” (viitaten verovähennyskelpoisiin lahjoituksiin yliopistoille)

”Tiedeneuvonantaja on hyvä idea… Siihen liittyen en kannata tiedeministeriä.”

 

Kaikki panelistit ilmaisivat kannattavansa ns. duaalimallia, jossa yliopistoja ja ammattikorkeakouluja kehitetään toisistaan erillään.