Kuva: Sebastian Trzaska
Tälle sivulle on koottu Suomen Tiedeakatemiain yhteistyökumppaneiden julkaisuja. Kansainvälisten organisaatioiden julkaisut ovat pääsääntöisesti englanninkielisiä; niitä koskevia suomenkielisiä uutisia pääset lukemaan Uutiset-sivulla. Klikkaamalla ’Lue julkaisu’ pysyt edelleen verkkosivuillamme.
Nykyinen yhteiskuntajärjestelmä lisää muovin tuotannon, kulutuksen ja vuotojen nopeaa kasvua merellisissä, maallisissa ja makeanveden ympäristöissä. Toimintatapojen jatkuessa ennallaan odotetaan maailmanlaajuisen muovijätteen määrän lähes kolminkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä. EASAC:n raportti “Towards a Plastic Treaty” valaisee muovikriisin syitä, ja antaa suosituksia kansainvälisen muovisopimuksen laatimiseen.
Euroopan terveys- ja kestävyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää ruoan tuotanto- ja kulutustapojen muutosta. SAPEA:n raportissa esitellään tutkijoiden suosituksia eri toimenpiteistä, joilla kuluttajia ohjataan kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalintoja.
EASACin jäsenakatemioiden raportti ”Kaasun tulevaisuus” tarkastelee maakaasusta luopumista ja sen korvaamista kestävillä energiaratkaisuilla. Raportti tarjoaa tieteeseen perustuvia politiikkasuosituksia kaasumaisten polttoaineiden käytön sääntelemiseen siirryttäessä hiilipäästöttömään, turvalliseen ja kohtuuhintaiseen Euroopan Unionin (EU) energiajärjestelmään vuoteen 2050 mennessä.
Kasvihuonekaasuja vähentävistä teknologioista huolimatta päästöt kasvavat edelleen maailmanlaajuisesti. CAETS:n energiaraportti kannustaa vähäpäästöisen energian käyttöön sekä teknologioiden laajempaan hyödyntämiseen.
EASAC:n raportti neonikotinoidien vaikutuksista johti vuonna 2015 Euroopan Unionin (EU) laajuiseen kieltoon haitallisimpien torjunta-aineiden osalta. Uusi EASAC:n jäsenakatemioiden raportti vahvistaa aikaisemmat tulokset neonikotinoidien haitallisista vaikutuksista ja nostaa esiin porsaanreikiä niitä koskevassa sääntelyssä.
ALLEAn julkilausuma ottaa kantaa kansainvälisen tieteellisen julkaisemisen haasteisiin ja listaa neljä tavoitetta uusien julkaisusopimusten neuvottelulle. ALLEAn mukaan uusien sopimusten tulee huomioida tekijänoikeuslait ja helpottaa avointa julkaisemista.
Keskinäisriippuvaisessa ja globalisoituvassa maailmassa kriisien määrä on lisääntynyt. Siksi kriisinhallintaan ja varautumiseen tarvitaan valtiot ylittävää strategista yhteistyötä ja tiedeperustaisuutta, kertoo SAPEA:n raportti kriisinhallinnasta Euroopan Unionissa.
EASAC:n mukaan siirtyminen kestävään maatalouteen sisältää lupaavia avaimia ilmastoriskien vähentämiseen samalla kun voidaan tarjota ruokaa maailman kasvavalle väestölle ja lisätä biologista monimuotoisuutta.
Ilmastokriisiä ja luontokatoa on keskinäisen vaikutussuhteensa vuoksi käsiteltävä yhdessä. Myös niitä koskevat poliittiset päätökset tulee koordinoida huolella. EASAC:n kommentaarissa osoitetaan päättäjille 16 kriittisintä toiminnan aluetta.