Kansalliskomiteat ovat tieteenala- tai ilmiöpohjaisia yhteistyöelimiä, joiden tehtävänä on linkittää kansalliset tutkijayhteisöt tiettyihin kansainvälisiin tiedejärjestöihin. Suomen Tiedeakatemiain koordinoimaan järjestelmään kuuluu 36 kansalliskomiteaa.
Kansalliskomiteat eivät kata kaikkia tieteenaloja, vaan painottuvat historiallisista syistä luonnontieteiden aloille. Osa komiteoista keskittyy spesifisti johonkin erikoisalaan; osa kattaa monia eri tutkimusaloja.
Alla olevasta valikosta löydät tietoja kustakin kansalliskomiteasta. Kaikilla komiteoilla ei ole omia verkkosivuja. Osa komiteoista toimii tieteellisen seuran yhteydessä – näistä voit saada lisätietoa seuran ym. verkkosivuilta tai yhteyshenkilöltä. Lisätietoja myös Suomen Tiedeakatemioista, info@academies.fi.
Kansalliskomiteat tieteenaloittain
-
Aivotutkimus
Aivotutkimuksen kansalliskomitea toimii Suomen aivotutkimusseura ry:n yhteydessä.
Yhteystiedot: http://www.brsf.org
Kansainväliset kumppanit: FENS (Federation of European Neuroscience Societies), IBRO (International Brain Research Organization)
-
Avaruustutkimus
Suomen COSPAR:n kansalliskomitea edustaa Suomea ISC:n alaisessa Committee on Space Research:ssa (COSPAR, https://cosparhq.cnes.fr/). Suomessa kansalliskomitea edistää avaruustutkimusta ja kansainvälistä yhteistoimintaa, sekä tukee Suomen avaruushallintoa tieteeseen, tutkimukseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa osana Avaruusasiain neuvottelukuntaa. Suomen COSPAR julkaisee säännöllisesti raporttia (http://www.cospar.fi/livingreport/) Suomessa tehtävästä avaruustutkimuksesta.
Yhteystiedot: http://www.cospar.fi
-
Biologia
Suomen kansallinen IUBS-komitea toimii kattavasti biologian aloilla.
Kansainvälinen kumppani: IUBS (International Union of Biological Sciences)
-
Biotieteet
Suomen kansallisen biotieteiden komitean toimialaan kuuluvat: biokemia, biofysiikka, mikrobiologia, kasvimolekyylibiologia, eläinfysiologia, virologia, ravitsemustiede, glykobiologia, peptidit sekä proteomiikka. Kansalliskomitea toimii Societas biochemica, biophysica et microbiologica Fenniaen yhteydessä.
Yhteystiedot: https://www.biobio.org/fi/suomen-kansallinen-biotieteiden-komitea
Kansainväliset kumppanit: IUMS (International Union of Microbiological Societies), IUBMB (International Union of Biochemistry and Molecular Biology), FEBS (Federation of European Biochemical Societies), FEMS (Federation of European Microbiological Societies), IUPAB (International Union for Pure and Applied Biophysics)
-
Farmakologia
Suomen kansallinen farmakologian komitea edistää farmakologiaan, lääketutkimukseen, lääkekehitykseen ja rationaaliseen lääkehoitoon liittyvää tutkimusta. Kansalliskomitea toimii Suomen farmakologiyhdistyksen yhteydessä.
Yhteystiedot: http://www.sfy.fi/tietoja.html
Kansainväliset kumppanit: IUPHAR (International Union of Basic and Clinical Pharmacology), EPHAR (Federation of European Pharmacological Societies)
-
Fotogrammetria ja kaukokartoitus
Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen kansalliskomitean toimialaa ovat fotogrammetria, kuvatulkinta ja kaukokartoitus. Kansalliskomitea toimii Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen seuran (FKS) yhteydessä.
Yhteystiedot: http://www.fksry.fi
Kansainvälinen kumppani: ISPRS (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing)
-
Future Earth Suomi
Future Earth Suomi -kansalliskomitea edistää monitieteistä ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa globaalimuutostutkimusta. Kansalliskomitea luo vuoropuhelua eri tieteenalojen välille sekä tiedeyhteisön ja muun yhteiskunnan välille. Kansalliskomitea koordinoi globaalimuutostutkimuksen living lab -verkostoa, joka tuo yhteen tutkimuksen tuottajat ja hyödyntäjät suunnittelemaan yhdessä kestävän kehityksen tutkimushankkeita.
Tutustu Future Earth Suomen yvv-oppaseen saadaksesi vinkkejä tutkimuksen yhteissuunnitteluun.
Yhteystiedot: https://futureearthsuomi.fi/
Kansainvälinen kumppani: Future Earth
-
Fysiikka
Suomen kansallinen fysiikan komitea edustaa eri fysiikan aloja. Komitea toimii Suomen Fyysikkoseuran yhteydessä.
Yhteystiedot: https://www.fyysikkoseura.fi/language/fi/fyysikkoseurasta/iupap-fi/
Kansainvälinen kumppani: IUPAP (International Union for Pure and Applied Physics)
-
Fysiologia
Suomen kansallinen fysiologian komitea edistää ihmisen, eläinten, kasvien ja muiden eliöiden fysiologista tutkimusta. Fysiologia tutkii kaikkia eläviä organismeja ja tarkastelee niiden elämää evoluution, ympäristön, ekosysteemien tai esimerkiksi käyttäytymisen näkökulmista. Komitea toimii Suomen fysiologiyhdistyksen yhteydessä.
Yhteystiedot: http://sfy.yhdistysavain.fi
Kansainväliset kumppanit: FEPS (Federation of European Physiological Societies), IUPS (International Union of Physiological Sciences)
-
Geodesia-geofysiikka
Geodeettis-geofysikaalisen kansallisen komitean alaan kuuluvat maapallon tutkimukseen keskittyvät fysikaaliset, kemialliset ja matemaattiset tieteenalat (esim. maanmittausoppi, tulivuoritutkimus, hydrologisten kiertojen tutkimus, ilmakehätutkimus, merentutkimus jne.). Komitea toimii Geofysiikan Seuran yhteydessä.
Yhteystiedot: https://geofysiikanseura.yhdistysavain.fi/kansalliskomiteat/geodeettis-geofysikaalinen-kansa/
Kansainväliset kumppanit: IUGG (International Union of Geodesy and Geophysics), SCOSTEP (Scientific Committee on Solar Terrestrial Physics)
-
Geologia
Suomen kansallinen geologian komitean mielenkiinnon kohteina ovat kansainväliset alan standardit, geotieteiden koulutus, geotieteisiin liittyvä tiedeviestintä ja ympäristökatastrofien hallinta.
Yhteystiedot: http://www.geologia.fi/index.php/suomen-kansallinen-geologian-komitea-skgk/
Kansainvälinen kumppani: IUGS (International Union of Geological Sciences)
-
Historia
Historiatieteiden kansallinen komitea toimii Suomen Historiallisen Seuran yhteydessä.
Komitea edustaa suomalaista historiantutkimusta historiantutkijoiden kansainvälisessä järjestössä CISH: Comité International des Sciences Historiques
Yhteystieto: shs@histseura.fi
-
Ilmastontutkimus
Suomen kansallisen WCRP-komitean alaa on ilmastontutkimus, jonka tavoitteena on selvittää, missä määrin ilmasto on ennustettavissa ja kuinka ihmisen toimet vaikuttavat siihen. Komitea toimii Geofysiikan seuran yhteydessä.
Yhteystiedot: https://geofysiikanseura.yhdistysavain.fi/kansalliskomiteat/wcrp-kansalliskomitea/
Kansainvälinen kumppani: WCRP (World Climate Research Programme)
-
Immunologia
Suomen kansallisen immunologian komitean alaa on immuunijärjestelmää ja sen toimintaa koskeva tutkimus. Komitea toimii Suomen immunologiayhdistyksen yhteydessä.
Yhteystiedot: http://immunologiayhdistys.fi/kansalliskomitea/
Kansainvälinen kumppani: SSI (Scandinavian Society of Immunology), IUIS (International Union of Immunological Sciences)
-
Kemia
Suomen kansallinen kemian komitea edustaa kemian eri aloja.
Yhteystiedot: http://kemianseurat.fi/kemia/kv-toiminta/
Kansainväliset kumppanit: IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry), EFCE (European Federation of Chemical Engineering), EuChemS (the European Chemical Society), EPF (European Polymer Federation)
-
Kristallografia
Suomen kansallinen kristallografian komitea edustaa tutkimusaloja, jotka tutkivat röntgen-, neutroni tai elektronisäteilyn avulla erilaisten materiaalien atomi- ja nanoskaalan rakennetta ja järjestystä. Komitean toiminta liittyy bio- ja materiaalitieteisiin, fysiikkaan, geologiaan sekä kemiaan.
Yhteystiedot: https://ecanews.org/about-eca/membership/national-members/national-member-finland/
Kansainväliset kumppanit: IUCr (International Union of Crystallography), ECA (European Crystallographic Association)
-
Kvartääritutkimus
Suomen kvartääritutkimuksen kansalliskomitean mielenkiinnon kohteena on monitieteinen kvartäärikauden tutkimus (viimeiset 2.6 miljoonaa vuotta). Ala tutkii ympäristössä ja ilmastossa tapahtuneita muutoksia.
Kansainvälinen kumppani: INQUA (International Union of Quarternary Research)
-
Lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka
Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan kansalliskomitean alaa on lääketieteellinen tekniikan ja fysiikan tutkimus sekä näiden ammatilliset käytänteet. Komitea toimii Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan yhdistyksen (LFTY) yhteydessä. Komiteassa on edustettuina jäseniä LFTY:stä ja Sairaalafyysikot ry:stä.
Yhteystiedot: http://www.lfty.fi/lfty.php
Kansainväliset kumppanit: IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering), EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science), IOMP (International Organization for Medical Physics), EFOMP (European Federation of Organisations in Medical Physics)
-
Litosfääritutkimus
Suomen kansallinen litosfäärikomitea koordinoi ja edesauttaa litosfäärirakenteen ja kehityksen tutkimusta. Litosfäärillä tarkoitetaan maan kivikehää eli maan kuoren ja vaipan ylintä osaa.
Yhteystiedot: https://www.seismo.helsinki.fi/ilp/jasenet.html
Kansainvälinen kumppani: ILP (International Litosphere Program)
-
Maantiede
Suomen maantieteen kansalliskomitea edustaa maantieteen, talousmaantieteen ja aluetieteiden aloja. Maantieteen kansalliskomitea edistää edellä mainittujen alojen ja niiden erityisteemojen tutkimusta ja keskinäistä vuorovaikutusta sekä kansainvälistä yhteistyötä. Maantieteen kansalliskomitea pyrkii luomaan vuoropuhelua tiedeyhteisön ja muun yhteiskunnan välille. Kansalliskomitea edustaa suomalaista maantieteellistä tutkimusta kansainvälisessä maantieteen järjestössä.
Kansainvälinen kumppani: IGU (International Geographical Union)
-
Maaperätieteet
Suomen kansallisen IUSS-komitean alaa on maanperätieteet, joihin kuuluvat mm. maaperäeläintiede, maaperäfysiikka, maaperägeologia, maaperähydrologia, maaperägeokemia, maaperäbiologia, maaperäkemia, maamikrobiologia ja maan mineralogia. Maaperä on tärkeä luonnonvara erityisesti maanviljelyn, metsätalouden, pohjaveden, kasvillisuuden sekä vesistöjen kannalta, mutta maaperä on vuorovaikutuksessa myös ilmakehän ja biosfäärin kanssa. Komitea toimii Suomen maaperätieteiden seuran yhteydessä.
Yhteystiedot: http://www.maapera.fi
Kansainvälinen kumppani: IUSS (International Union of Soil Sciences)
-
Matematiikka
Matematiikan kansallinen komitea toimii matematiikan alalla, mutta on myös läheisessä yhteydessä Matematiikan opetuksen toimikuntaan.
Kansainvälinen kumppani: IMU (International Mathematical Union)
-
Matematiikan opetus
Matematiikan opetuksen kansalliskomitea (FiCMI) edustaa International Commission on Mathematics Instruction (ICMI) -järjestöä Suomessa ja Suomea ICMI:ssa. ICMI toimii osana Kansainvälisen matematiikan unionia (IMU) ja sen tehtävä on matematiikan oppimisen ja opettamisen tutkimuksen ja kehittämisen edistäminen. Matematiikan opetuksen kansalliskomitea on laaja-alainen matematiikan opetuksen asiantuntijaryhmä, jonka tavoitteena on matematiikan opetuksen laadun ja arvostuksen edistäminen.
Yhteystiedot: https://www.problemsolving.fi/ficmi/
Kansainvälinen kumppani: ICMI (International Commission on Mathematical Instruction)
-
Mekaniikka
Suomen mekaniikan kansalliskomitea toimii teoreettisen ja sovelletun mekaniikan alalla. Mekaniikan tieteenalalla tutkitaan vuorovaikutuksia ja liikeilmiöitä.
Yhteystiedot: http://smkk.tkk.fi
Kansainvälinen kumppani: IUTAM (International Union of Theoretical and Applied Mechanics)
-
Merentutkimus
Merentutkimuksen kansalliskomitea edustaa monitieteistä merentutkimusta ja komiteassa on edustus eri alojen kansallisista tieteellisistä seuroista ja kansalliskomiteoista.
Kansainvälinen kumppani: SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research)
-
Optiikka
Suomen optiikan kansalliskomitea toimii optisten tieteiden ja tekniikan alalla. Optiikka eli valo-oppi keskittyy tutkimaan valon käyttäytymistä ja ominaisuuksia sekä valon ja aineen vuorovaikutusta. Komitea on järjestäytynyt Photonics Finlandin, Suomen kansallisen fotoniikkaverkoston yhteyteen.
Yhteystiedot: http://www.photonics.fi
Kansainvälinen kumppani: ICO (International Commission for Optics)
-
Polaarialueiden tutkimus
Polaarialueiden tutkimuksen kansallinen komitean tarkoituksena on edistää polaarialueiden tutkimusta Suomessa sekä toimia kansainvälisten tieteellisten unionien neuvoston (ICSU) asettaman Etelämantereen tutkimuksen tieteellisen komitean (SCAR) sekä Kansainvälisen arktisen tieteen komitean (IASC) Suomen kansallisena komiteana. Komiteassa ovat edustettuina keskeisimmät alan tutkimusta edistävät tahot.
Yhteystiedot: https://www.arcticfinland.fi/FI/Tutkimus/polaarikomitea
Kansainväliset kumppanit: SCAR (Scientific Committee on Antarctic Research), IASC (International Arctic Science Committee)
-
Psykologia
Suomen kansallisen IUPsys-komitean ala on psykologia. Se pyrkii kansainvälisen yhteistyön keinoin mm. kognitiivisen psykologian monitieteellisten projektien koordinoimiseen, tutkimusdatan varastoimiseen ja tieteellisen lukutaidon sekä tiedekasvatuksen edistämiseen.
Yhteystiedot: http://www.psykologia.fi/etusivu-sps
Kansainvälinen kumppani: IUPsys (International Union of Psychological Science)
-
Radiotiede
Suomen radiotieteen kansalliskomitean aloja mm. ovat sähkömagneettinen metrologia, kentät ja aallot, radiokommunikaatiojärjestelmät ja signaalien käsittely, elektroniikka ja fotoniikka, sähkömagneettinen ympäristö ja häiriöt, aaltojen eteneminen ja kaukotunnistus, ionosfääriset radioaallot ja eteneminen, aallot ja plasma, radioastronomia sekä sähkömagneetiikka biologiassa ja lääketieteessä. Kansalliskomitea järjestää säännöllisesti kansalliset Radiotieteen päivät.
Yhteystiedot: http://www.ursi.fi
Kansainvälinen kumppani: URSI (Union Radio Scientifique Internationale, engl. International Union of Radio Science)
-
Ravitsemustiede
Suomen kansallinen ravitsemustieteen komitea toimii ravitsemustieteen alan ja sen sovellusten piirissä. Komitea on järjestäytynyt Suomen Ravitsemustieteen yhdistyksen yhteyteen.
Yhteystiedot: https://suomenravitsemustieteenyhdistys.fi/
Kansainväliset kattojärjestöt: IUNS (International Union of Nutritional Sciences), FENS (Federation of European Nutrition Societies)
-
Sosiologia
Sosiologian kansalliskomitea toimii Westermarck-seuran yhteydessä.
Yhteystiedot: https://www.sosiologia.fi/
Kansainvälinen kumppani: ISA (International Sosiological Association).
-
Tieteenfilosofia
Tieteenfilosofian kansalliskomitean alaa on tieteenfilosofia. Sen sisarkansalliskomitea on Tieteen ja teknologian historian kansalliskomitea.
Kansainvälinen kumppani: IUHPS/DLMPS (International Union of History and Philosophy of Science, Division of Logic, Methodology and Philosophy of Science)
-
Tieteen ja teknologian historia
Tieteen ja teknologian historian kansalliskomitean tehtävänä on edistää tieteen ja teknologian historian tutkimusta. Tieteen ja teknologian historian kansalliskomitean sisarkansalliskomitea on Tieteenfilosofian kansalliskomitea.
Kansainväliset kumppanit: IUHPS/DHST (International Union of History and Philosophy of Science, Division of History of Science, and Technology)
-
Toksikologia
Suomen kansallisen toksikologian komitean alaa on toksikologia, kemikaalien ja fyysisten tekijöiden haitallisten (toksisten, myrkyllisten) vaikutusten tutkimista biologisissa systeemeissä. Tärkeä tavoite on tieteenalan hyödyntäminen kemikaalien turvallisuuden ja riskin arvioinnissa. Komitea toimii Suomen Toksikologiyhdistyksen yhteydessä.
Yhteystiedot: http://www.toksikologit.fi
Kansainväliset kumppanit: IUTOX (International Union of Toxicology), EUROTOX (European Societies of Toxicology)
-
Tutkimusdata
Data-asiain kansalliskomitea tuo yhteen data-alan suomalaisia toimijoita ja luo yhteyksiä alan kansainvälisiin järjestöihin.
Kansainvälinen kumppani: CODATA (Committee on Data for Science and Technology)
-
Tähtitiede
Suomen tähtitieteen kansalliskomitean alaa on tähtitiede ja alaan liittyvä tiedekasvatus.
Kansainvälinen kumppani: IAU (International Astronomical Union)