Rokotteet ovat yksi lääketieteen suurimmista saavutuksista, mutta samalla ne ovat herättäneet epäluuloa ja vastustusta. Tilaisuudessa keskustellaan rokotteiden merkityksestä tieteellisestä, yhteiskunnallisesta ja eettisestä näkökulmasta. Miten rokotteet liittyvät globaaliin terveysoikeudenmukaisuuteen, millaisia haasteita ja vastustusta ne kohtaavat, sekä kuinka voimme rakentaa luottamusta tiedettä ja terveydenhuoltoa kohtaan?
Tilaisuudessa pohdimme myös WHO:n roolia ja sitä, miten rokotteiden jakelu, saatavuus ja niitä koskeva tutkimus liittyvät globaaliin terveysoikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeuksiin. Koronapandemian aikana syntynyt yhteiskunnallinen resilienssi kriiseissä ja kriisiviestintä on ollut myös kansainvälisen tutkimuksen kohde. Esittelemme tuoreen Suomen Akatemian ENDURE-hankeen tuloksia siitä, miten viranomaisten, asiantuntijoiden ja laajan yleisön välinen vuoropuhelu näkyi Suomessa sekä Puolassa, Saksassa ja Brasiliassa.
Tilaisuudessa julkistetaan Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinnon saaja. Neljättä kertaa jaettava palkinto myönnetään tieteentekijöiden ihmisoikeuksia tai tieteen vapautta edistävästä toiminnasta.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa – osallistumislinkki julkaistaan myöhemmin.
Lämpimästi tervetuloa!
Ohjelma
Avaussanat, professori Mikko Hupa, Suomen Tiedeakatemiat
Sosiaali- ja terveysministeriön tervehdys
Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen –ihmisoikeuspalkinto, professori Liisa Laakso
Palkinnonsaajan puheenvuoro
Paneelikeskustelu
Puheenjohtajana professori (em.) Markku Kivinen, Helsingin yliopisto
Panelistit: Erikoissuunnittelija, väitöskirjatutkija Idil Hussein, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; ohjelmajohtaja Emilia Palonen, Helsingin yliopisto; dosentti Virpi Salojärvi, Helsingin yliopisto; ylilääkäri Topi Turunen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Tapahtuman järjestää Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitea