Time: 18.5.2021 – 13:00

 

Tieteen rajat: akateeminen vapaus ja ihmisoikeudet

Aika: ti 18.5.2021 klo 13:00-15:00

Siirry tästä linkistä online-tapahtumaan Tiedekulman Stagelle.

Tapahtuma Facebookissa

Akateeminen vapaus on keskeisimpiä demokraattisen yhteiskunnan osatekijöitä. Se merkitsee paitsi ilmaisun- ja tutkimuksen vapautta, myös vapautta kehittää yhteiskunnallisia oloja paremmiksi. Vapauteen kuuluu myös valita, mitä tutkia ja millä aineistoilla. Voivatko jotkin aiheet jäädä vaille riittävää tutkimusta niiden vaarallisuuden, arkaluontoisuuden, tai jopa teknisten haasteiden vuoksi? Kuka omistaa, hallinnoi ja tuottaa tietoa, miten ja miksi?

Paneelikeskustelussa tarkastellaan akateemista vapautta ja sen tieteenalaisia ja toiminnallisia rajoja. Vieraat Anu Koivunen, Sami Pihlström, Kari Raivio ja Hanna Wass edustavat eri tieteenaloja ja näkökulmia keskustelussa. Tiedekulmasta käsin heidän kanssaan keskustelevat Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitean jäsenet Jukka Kekkonen, Liisa Laakso ja Emilia Palonen.

Tapahtuman järjestävät Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitea ja Helsingin yliopiston akatemiahanke ”Tietopyörre: Kulttuuripopulismi Euroopan polarisoituneissa yhteiskunnissa ja politiikassa”. Tietopyörre (WhiKnow) on osa kansainvälistä ja monitieteistä HEPPsinki tutkimusryhmää.

Tapahtuma on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.