Kansalliskomiteat ovat tieteenala- tai ilmiöpohjaisia yhteistyöelimiä, joiden tehtävänä on linkittää kansalliset tutkijayhteisöt tiettyihin kansainvälisiin tiedejärjestöihin. Näissä järjestöissä suomalaiset tutkijat pääsevät vaikuttamaan aihealueidensa kansainvälisiin käytäntöihin ja tiedepoliittisiin linjauksiin.

Kansalliskomiteat ovat tieteenalankohtaisia tai tiettyjen aihepiirien ympärille muodostettuja toimielimiä, joiden tehtävänä on linkittää suomalaiset tutkijat alojensa kansainvälisiin tiedejärjestöihin. Näissä kattojärjestöissä suomalaiset tutkijat pääsevät vaikuttamaan aihealueidensa kansainvälisiin käytäntöihin ja tiedepoliittisiin linjauksiin.

Suomen Tiedeakatemiain koordinoimaan järjestelmään kuuluu tällä hetkellä 37 kansalliskomiteaa, joista tuorein on vuonna 2018 perustettu Historiatieteiden kansallinen komitea. Asema tieteen kansalliskomiteana on Suomen Tiedeakatemiain myöntämä status. Osa kansalliskomiteoista on perustettu yksinomaan kansalliskomiteatoimintaa varten, kun taas osa toimii tieteellisten seurojen yhteydessä.

Kansalliskomiteatoiminta juontuu Suomen Tiedeakatemiain pitkästä yhteistyöstä International Science Councilin (ISC) kanssa. ISC:n jäsenistö koostuu kansallisista jäsenjärjestöistä ja kansainvälisistä tieteenalakohtaisista unioneista, jotka toimivat useimpien kansalliskomiteoiden kattojärjestöinä.

Kansalliskomiteatoiminnan merkitys

Kansalliskomiteat tarjoavat virallisen mandaatin toimia suomalaisen tutkimuksen äänenä kansainvälisissä tiedejärjestöissä. Tämä luo mahdollisuuden vaikuttaa kansainvälisesti oman tieteenalan standardeihin, tutkimuksen ja opetuksen käytäntöihin sekä tiedepoliittiseen toimintaan.

Asema kansalliskomiteana mahdollistaa kansalliskomiteoille suunnatun toimintatuen hakemisen Suomen Tiedeakatemioilta. Toimintatukea myönnetään kansainväliseen tiedejärjestötoimintaan (kansainvälisten järjestöjen toimintaan liittyviin matkakuluihin ja kotimaisiin kokous- ja hallintokuluihin, ks. Toimintatuki tiedejärjestötoimintaan). Suomen Tiedeakatemiat myös maksaa kansainvälisen organisaation jäsenmaksun, jonka piirissä kansalliskomitea toimii.

Kansalliskomiteajärjestelmään kytkeytymällä pääsee osaksi monitieteistä asiantuntijaverkostoa ja samalla tiedeakatemioiden toimintaa Suomessa.

Yhteiskunnallisesti vaikuttavaa yhteistyötä

Vuonna 2015 laaditun selvityksen mukaan kansalliskomiteatoiminnan vaikuttavuus koetaan suureksi toimintatuen euromäärään nähden. Kansalliskomiteat raportoivat vuosittain saamansa tuen käytöstä ja toimintansa vaikuttavuudesta, mikä tarjoaa Suomen Tiedeakatemioille tärkeää tietoa kansainvälisestä yhteistyöstä.

Jotkin kansalliskomiteat ovat raportoineet päässeensä vaikuttamaan globaalilla tasolla oman alansa tiedepoliittisiin linjauksiin ja tiedeopetuksen kehittämiseen. Esimerkiksi Fysiologian kansalliskomitea kertoi olleensa vuonna 2018 mukana järjestämässä työpajoja yliopistojen henkilökunnan kouluttamiseksi Ruandassa ja Intiassa.

Biotieteiden kansalliskomitean raportissa vuodelta 2018 pohdittiin komiteatyön vaikuttavuutta kansainvälisen diplomatian näkökulmasta: ”(Kansainvälisissä tiedejärjestöissä) on havaittavissa jonkinasteista polarisaatiota maantieteellisten ja poliittisten syiden takia. Suomalaiset edustajat ovat tässä suhteessa usein koettu neutraaleiksi. Edustajamme ovat pystyneet toimimaan sillanrakentajina toiminnan uudistamisessa sellaiseen suuntaan, jossa otetaan jäsenistön monitaustaisuus paremmin huomioon.”

Tieteenalakohtaisten kansalliskomiteoiden rinnalle on viime vuosina perustettu monitieteisiä, tietyn aihepiirin tutkimusta yhdistäviä komiteoita. ”Ilmastoa käsittelevää tietoa on kerätty vuosikymmeniä, mutta suurin haaste on saada eri datapankit yhdenmukaistettua ja eri toimijatahot ja organisaatiot keskustelemaan keskenään”, globaalimuutoksen tutkimusta kokoavan Future Earth Suomen raportissa todettiin. Kansainväliset monitieteiset organisaatiot ovat tällaisessa työssä avainasemassa.

Kuinka toimintaan pääsee mukaan?

Mikäli tieteenalallasi toimii kansalliskomitea, voit ottaa yhteyttä suoraan komitean yhteyshenkilöön. Mikäli tieteenalallasi ei ole kansalliskomiteaa, voit selvittää, toimiiko alallasi kansainvälinen järjestö tai tieteenalakohtainen unioni. Jos tällainen on, voit ottaa yhteyttä Suomen Tiedeakatemioihin sen selvittämiseksi, olisiko uuden komitean perustaminen mahdollista.

Mikäli alallasi ei toimi kansainvälistä tiedejärjestöä, kannattaa ottaa selvää monitieteisten kansalliskomiteoiden toiminnasta ja mahdollisuudesta osallistua niihin. Humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset alat ovat toistaiseksi aliedustettuina kansalliskomiteatoiminnassa, ja Suomen Tiedeakatemiat kannustaakin erityisesti näiden alojen tutkijoita mukaan kansainväliseen tiedejärjestötoimintaan.

 

Kansalliskomiteatoimintaa koordinoi neuvoston tiedesihteeri Veera Launis. Ota yhteyttä: