Maailman lehdistönvapauden päivänä 3.5. keskustellaan Ukrainassa käytävän sodan ja humanitaarisen kriisin vaikutuksista kansainväliselle tiedeyhteisölle. Tiedekulmassa pidettävässä tapahtumassa ”Globaali tiedeyhteisö – riskit ja vastuut” julkistetaan Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinnon saaja.

 

Euroopassa käytävä sota on aiheuttanut poikkeuksellisen kriisin kansainväliselle tiedeyhteisölle ja vapaalle tutkimukselle. Tilanne uhkaa monien tutkijoiden ihmisoikeuksia ja tutkimusta järjestävien organisaatioiden toimintamahdollisuuksia. Aiheesta keskustellaan Tiedekulmassa maailman lehdistönvapauden päivänä. Paneelikeskustelussa on mukana tutkijoita, joilla on kiinteä yhteys Ukrainaan, Valko-Venäjään tai Venäjään.

Tapahtumassa julkistetaan Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinnon saaja. Palkinto myönnetään tieteentekijöiden ihmisoikeuksia edistävästä toiminnasta, ja se on toteutettu yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa.

Osallistu tapahtumaan paikan päällä Tiedekulmassa tai verkossa: linkki tapahtumaan. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Ohjelman alkuosa on pääosin suomenkielinen; jälkimmäisen osan paneelikeskustelu käydään englanniksi.

Tapahtuman järjestää Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitea yhdessä Helsingin yliopiston Tietopyörre-akatemiahankkeen kanssa.

Ohjelma

Klo 17:00-19:00

Tilaisuuden avaus, professori Markku Leskelä, Suomen Tiedeakatemiat

Ministeriön tervehdys, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriö

Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto, professori Liisa Laakso

Tapahtuman loppuosa englanninkielinen:

Paneelikeskustelu, puheenjohtajana vanhempi yliopistonlehtori Emilia Palonen, Helsingin yliopisto; panelistit: tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhonen, Koneen Säätiö; apulaisprofessori Siarhei Liubimau, European Humanities University; vieraileva tutkija Olena Maslyukivska, Vaasan yliopisto; tutkijatohtori Margarita Zavadskaja, Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto

Kommenttipuheenvuoro: kansanedustaja Mari Holopainen, Suomen Eduskunta