Saavuttaaksemme YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta, aikaa ei ole enää hukattavana. Kansainvälinen kestävän kehityksen tieteen vuosikymmenen (International Decade of Sciences for Sustainable Development, IDSSD) aloittaa uuden aikakauden, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta tieteen merkityksestä kestävälle kehitykselle ja vahvistaa monitieteistä yhteistyötä. Suomen Tiedeakatemiat toimii kestävän kehityksen vuosikymmenen kansallisena kontaktina.
YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn koordinoima kansainvälinen perustutkimuksen ja kestävän kehityksen teemavuosi (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development, IYBSSD) päättyi heinäkuussa 2023. Teemavuoden tavoitteena oli vahvistaa perustutkimuksen näkyvyyttä sekä lisätä yhteistyötä tutkijoiden, päättäjien, järjestöjen ja yritysten välillä.
Vuoden 2024 alussa käynnistynyt kestävän kehityksen tieteen vuosikymmen (IDSSD 2024–2033) jatkaa tätä työtä laajemmalla soveltamisalalla. Sen tavoitteena on ylittää tieteenalojen ja tietomuotojen väliset rajat, jotta voimme vastata aikamme monimutkaisiin ja kiireellisiin kysymyksiin. UNESCO seuraa hankkeen edistymistä julkaisemalla kolme raporttia vuosikymmenen aikana.
Suomen Tiedeakatemiat oli mukana teemavuoden kansainvälisessä asiantuntijakomiteassa ja jatkaa tehtäväänsä myös vuosikymmenhankkeen aikana, sillä se on jäsenenä hanketta toteuttavassa The Earth-Humanity Coalitionissa https://earth-humanity.org/.
Tiede ratkaisemaan aikamme haasteita
Kestävän kehityksen vuosikymmen vahvistaa tieteeseen perustuvaa yhteistyötä, jota tarvitaan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä edellyttää monitieteistä ja moniulotteista lähestymistapaa, joka yhdistää eri tieteenalat sekä tieteen, politiikan ja käytännön toiminnan.
Nykyiset tuotanto- ja kulutusmallit ovat kestämättömiä, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset pahenevat. Maapallo on matkalla kohti yli 1,5 °C:n lämpenemistä vuoteen 2100 mennessä, mikä ylittää Pariisin ilmastosopimuksen asettaman tavoitteen. Sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuudet, tulvat, myrskyt ja helleaallot, lisääntyvät ja voimistuvat, samalla kun luonnon monimuotoisuus heikkenee ja ympäristöongelmat pahenevat.
UNESCOn johtaman vuosikymmenen myötä rakennamme yhdessä perustaa kestävämmälle, oikeudenmukaisemmalle ja valistuneemmalle maailmalle. Myös Suomen Tiedeakatemiat on sitoutunut edistämään tieteen roolia päätöksenteossa ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Mikä tahansa taho voi hakea oman tapahtumansa tai hankkeensa liittämistä osaksi vuosikymmenen toteuttamista valittujen teemojen mukaisesti. Kukin hakija vastaa itsenäisesti hankkeensa onnistuneesta toteutuksesta ja siihen liittyvistä kustannuksista. Seuraavan haun määräaika ilmoitetaan UNESCOn verkkosivuilla.
Tarkempaa tietoa vuosikymmenestä ja hausta kriteereineen löydät täältä:
https://www.un-sciences-decade.org/en
https://www.un-sciences-decade.org/en/initiatives
https://www.un-sciences-decade.org/en/join