Lindau Nobel Laureate -tapaaminen järjestetään kesäkuussa 72. kertaa. Tapaamisiin osallistuu noin 600 nuorta tutkijaa ympäri maailmaa vaihtuvilta Nobel-tutkimusaloilta. Suomen Tiedeakatemiat esittää tapaamiseen suomalaistutkijoita.

Tapaamisessa nuoret tutkijat ja Nobel-voittajat eri vuosikymmeniltä vaihtavat ajatuksia tieteellisillä luennoilla ja vapaamuotoisissa keskustelutilaisuuksissa. Kesällä 2021 tapahtumaan osallistui tutkijatohtori Outi Haapanen Helsingin yliopistolta. Haapasen mukaan Lindau -tapaaminen oli mieleenpainuva, tavallisesta konferenssista poikkeava kokemus.

“Kuvittele, että samalla pienelle paikkakunnalle pakkautuu satoja tutkijoita samassa vaiheessa uraansa ja samalta tieteenalalta. Tapaamisessa syntyi paljon hyviä keskusteluja ja verkostoja. Meillä on edelleen aktiivista yhteydenpitoa joidenkin osallistujien kanssa.”

Haapaselle tapahtuman suurin anti on muiden nuorten tutkijoiden tapaaminen ja epävirallisemmat tilaisuudet. Keskustelutilaisuuksissa nuorilla tutkijoilla oli mahdollisuus kysyä Nobelisteilta esimerkiksi ura- tai elämänneuvoja. Keskusteluissa nousi esiin esimerkiksi tutkimuskentän tasa-arvo, sillä monet kemian ja fysiikan tutkimusalat ovat hyvin miesvaltaisia.

72. tapaaminen jatkaa pitkää historiaa

Lindau Nobel Laureate -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1951. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda yhteen eri sukupolvien, tutkimusalojen ja kulttuurien tutkijoita. Idea syntyi kahden fyysikon yhteistyöstä Lindaussa Saksan tieteellisen eristyksen päättämiseksi. Vuosien varrella tapahtuman osallistujat ovat laatineet julistuksia esimerkiksi ydinasevarustelun lopettamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. 

Seuraava tapaaminen järjestetään 25.–30.6.2023. Suomen Tiedeakatemiat on Lindau -tapaamisen kansallinen kumppani, joka tekee ehdokkaiden esikarsinnan ja myöntää lupaavimmille hakijoille pääsyn varsinaisen hakemuslomakkeen täyttämiseen sekä kattaa valittujen osallistujien kulut. Lindau-alumni Outi Haapanen suosittelee tapahtumaa lämpimästi myös muille tutkijoille.

“Vaikka hakuprosessi on hieman raskas, niin Lindau-tapaaminen on todella ainutkertainen kokemus ja vaivan arvoinen.”

Tänä vuonna tapahtumaan matkustavat Helsingin yliopiston apurahatutkija Mari Toppinen sekä vuoden 2020 koronapandemian takia peruttuun tapahtumaan valitut lääketieteen tohtorit Eino Solje Itä-Suomen yliopistosta ja Janne Purhonen Helsingin yliopistosta.