Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja. (Kuva: Arto Miettinen)

 

Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinnon saaja julkistettiin 20.5.2024 Tiedekulmassa järjestetyssä tapahtumassa Muuttuva menneisyys ja tieteen vapaus. Palkinto myönnettiin Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:lle. Palkinnon vastaanotti yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

 

Suomen Tiedeakatemiat perusti Risto Pelkonen –ihmisoikeuspalkinnon vuonna 2021. Arkkiatri Risto Pelkonen on yksi Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitena perustajajäsenistä. Palkinnon tarkoituksena on lisätä ihmisoikeuskysymysten näkyvyyttä tiedemaailmassa ja tuoda esiin tekoja tieteen vapauden puolesta. Palkinto voidaan myöntää henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle aktiivisesta toiminnasta tieteentekijöiden ihmisoikeuksien edistämiseksi. Tiedeyhteisö voi tehdä ehdotuksia sen saajaksi. Valinnan tekee Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitea.

Ensimmäisen palkinnon vuonna 2022 sai Suomalaisten yliopistojen Scholars at Risk –yhteistyöverkosto työstään vainottujen tutkijoiden tukemiseksi, vuonna 2023 palkinto myönnettiin Suomen Kansallisteatterille Dosentit-näytelmän kantaesityksestä.

Vuoden 2024 Risto Pelkonen –ihmisoikeuspalkinto myönnettiin Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:lle. Palkinnon vastaanotti yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

Ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja, professori Liisa Laakso kertoi tämän vuoden palkinnon perusteluista seuraavaa ”nimensä mukaisesti vuonna 2015 perustettu Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys edistää historian tutkimuksen kansainvälistymistä, monitieteisyyttä ja popularisointia. Erilaisia näkemyksiä edustavien historian tutkijoiden vuoropuhelulla sekä tutkimusjulkaisujen ja arkistojen avoimuudella yhdistys pyrkii kasvattamaan historiallista ymmärrystä ja yleistietoa ja niiden kautta voimavaroja ratkaista ja sovitella kansainvälisiä konflikteja ilman väkivaltaa. Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea palkitsee yhdistyksen työstä, joka vuonna 2024 on entistäkin tärkeämpää. Esimerkkejä historiallisen tiedon manipuloinnista ja välineellistämisestä konfliktien tai viholliskuvien ylläpitämiseksi löytyy läheltä ja kaukaa. Siksi myös historiantutkijoiden mahdollisuudet tehdä riippumatonta tutkimusta ja osallistua poliittiseen keskusteluun ovat vaarassa. Palkinnolla haluamme kannustaa yhdistystä ja sen kansainvälistä Historians without Borders -verkostoa puolustamaan tieteen vapautta ja edistämään tieteentekijöiden ihmisoikeuksia”.

Palkintoteos on taiteilija Sirkku Rosin akvarelli ”Terävä ajatus”. Taiteilijan mukaan ”teoksessa kivi leijuu taivaalla. Kuvassa on illuusio mahdottomasta keveydestä, sillä kivi painaa. Kiven sävyissä näkyy eri aikakausien materiaalikerrokset, ruoste  ja kerrostumat. Silti se on teräväreunainen, skarppi, maan sisästä esiin ponnistanut. Se on hyvin leikkaava ajatus, joka löytää tiensä, ja muistuttaa meitä siitä, että tärkeät huomiot eivät aina ole helppoja ottaa vastaan. Kaikkia kiviä ei ole hiottu valmiiksi käteen sopiviksi”.

Tapahtumassa järjestettiin paneelikeskustelu aiheesta Muuttuva menneisyys ja tieteen vapaus. Puheenjohtajana toimi ohjelmajohtaja Emilia Palonen (Helsingin yliopisto) ja panelisteina  professori emerita Sirkka Ahonen (Helsingin yliopisto), apulaisprofessori Rinna Kullaa (Tampereen yliopisto), vanhempi tutkija Mila Oiva (Tallinnan yliopisto) ja dosentti Oula Silvennoinen (Helsingin yliopisto). Panelistit keskustelivat ihmisoikeuksista, tieteen vapaudesta ja menneisyydestä, sekä historiasta ja muistamisen politiikasta tieteen näkökulmasta. Lisäksi pohdittiin ovatko historiantutkijoiden toimintamahdollisuudet laajentuneet vai kaventuneet viime vuosina ja voidaanko menneisyydestä kirjoittaa ilman ristiriitoja.

Tapahtuman tallenne on katsottavissa täällä: linkki tapahtumaan

Tapahtuman lisätiedot:  linkki tapahtuman ohjelmaan