Future Earth Suomi globaalimuutostutkimuksen kansalliskomitea järjesti Helsingin Tiedekulmassa 9.3.2016 living lab eventin otsikolla ”Tutkija, näin saat viestisi perille!”

Aiheena oli yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja tutkijoille esitetyt vaatimukset viestiä tutkimuksestaan sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun asiantuntijoina. Vinkkejä ja käytännön kokemuksia jakoivat kansanedustaja Satu Hassi, toimittaja Olli Seuri (YLE), professori Raimo Lovio (Aalto-yliopisto) ja tutkijatohtori Timo Miettinen (Helsingin yliopisto).

Tiedeakatemiain neuvottelukunnan sihteeristö oli paikalla kuuntelemassa hyviä vinkkejä ja jakaa ne nyt kanssasi.

Vinkit poliitikolta (Satu Hassi):

– Älä lähesty massapostituksilla, vaan personoi ja mieti kohdehenkilöä.
– Sano pääasiasi jo otsikossa, ja aloita tekstiosio sillä (hankkeesi ja taustaorganisaatiosi esittelyt ym. kannattaa jättää lisätiedoksi viestin loppuun). Liitteistä lisätietoa.
– Jos sinulla on toimenpide-ehdotus, kerro se!
– Sähköpostissa yksinkertaisuus on kaunista: kuvat ja graafit vaikeuttavat joskus viestien avaamista
– Muista erityisesti päättäjien taustavoimat: avustajat, valmistelua johtavat virkamiehet, valiokuntien asiantuntijasihteerit
– On tärkeää muistaa muutkin kuin jo ”ennestään uskovaiset”: viesti voi olla tärkeää vastapainoa heille, joiden et usko olevan itsesi kanssa samalla puolella
– Mieti sanomasi huolella: kiteytyksen lisäksi on oltava vastaanottajalle tärkeä viesti/aihe
– Osallistu julkiseen keskusteluun – se vaikuttaa päättäjiin enemmän kuin arvaatkaan!
– Poliitikot hankkivat tutkimukseen perustuvan tietonsa heille itselleen tutuimmista lähteistä: netistä, valtion tutkimuslaitoksista, valiokuntien sihteereistöstä. Muista tämä!

Poliitikko saa sata meiliä päivässä sekä useita lehtiä ja kirjeitä – tämä on hyvä pitää mielessä, kun lähestyt.

Vinkit urallaan edistyneemmältä tutkijalta (Raimo Lovio):

– Urallaan edistyneemmillä tutkijoilla on enemmän aikaa viestimiseen – tee tietoinen päätös, panosta ja uskalla! Professori on instituutio, mutta pidä huoli uskottavuudestasi.
– Jos sinulla on useita hattuja esim. luottamustoimien kautta, mieti mikä hattu päässä esiinnyt.

Vinkit toimittajalta (Olli Seuri):

– Media kohdistaa tutkijoihin myös muita odotuksia kuin sen, että tutkija antaa faktat. Tutkijoilta odotetaan valistuneita arvauksia ja näkemyksiä, analyysejä ja tulevaisuuteen katsomista.
– Voit myös kieltäytyä jutusta tai haastattelusta, jos toimittaja ei suostu esittämiisi tulokulmiin.

Vinkit urallaan alussa olevalta tutkijalta (Timo Miettinen):

– Monet tutkijat ovat varovaisia kommentoimaan tutkimuksen ulkopuolelta, mutta tutkimusaiheet ovat yleensä hyvin tarkkarajaisia: astu ulos mukavuusalueeltasi! Tutkijan taitoihin kuuluu myös tietää, mistä löytyy lisää tietoa. Tutkijana sinulla on myös etulyöntiasema esimerkiksi samaan haastatteluun saapuvien poliittikojen suhteen: voit kysyä etukäteen toimittajilta, mitä he aikovat kysyä ja valmistautua lukemalla tutkimuksia no. näistä kysymyksistä.
– Jos olet epävarma ja sinua hermostuttaa, siihen on tehokas lääke: valmistautuminen

Astu ulos mukavuusalueeltasi! Tutkijan taitoihin kuuluu myös tietää, mistä löytyy lisää tietoa.

Tilaisuuden kaikkien puhujien viesti oli sama: panosta mediaesiintymiseesi, viestiisi ja kohdeyleisön tuntemiseen. Kaikki myös painottivat, että näkyvyys yhteiskunnallisessa keskustelussa on tärkeää. Asiantuntijatutkijana et ole pakotettu vastaamaan kaikkeen, vaan voit miettiä, mikä on sinun mediaportfoliosi.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

kuva: Tuukka Troberg
kuva: Tuukka Troberg
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]