Nesteen teknologiajohtaja TkT Lars Peter Lindfors tiimeineen on palkittu israelilaisella Eric and Sheila Samson Prime Minister’s Prize for Innovation in Alternative Fuels for Transportation -palkinnolla. Palkinnon kansainvälisistä innovaatioista vaihtoehtoisten polttoaineiden alalla luovutti pääministeri Benjamin Netanjahu 29. lokakuuta. Lindforsia palkinnon saajaksi ehdotti Suomen Tiedeakatemiain johtoryhmä. Palkinto on arvoltaan miljoona dollaria.

Tunnustuksen taustalla on tiimin työ NEXBTL-teknologian parissa, joka on mahdollistanut Nesteen uusiutuvien tuotteiden liiketoiminta-alueen rakentamisen. Viime vuonna tämä liiketoiminta-alue tuotti yli 3 miljoonan liikevaihdon ja auttoi vähentämään kasvihuonepäästöjä 8,3 miljoonalla tonnilla. NEXBTL-dieseliä voi valmistaa kaikista eloperäisistä biomassoista, kuten kasviöljyistä sekä erilaisista jätteistä ja tähteistä. Toisin kuin perinteinen biodiesel, NEXBTL on kemialliselta koostumukseltaan fossiilisen dieselin kaltaista, joten sitä voidaan sekoittaa fossiiliseen dieseliin missä suhteessa tahansa.

Tiimiä edustaa aiheeseen liittyvän ensimmäisen prosessipatentin keksijät, Pekka Aalto, Ulla Kiiski ja Outi Piirainen. Alkuperäisidean jälkeen innovaatio on osallistanut eri yksikköjä ja tiimejä koko organisaation laajuisesti.