Vasemmalta: professori Liisa Laakso, taitelija Henrik Härkönen, teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja professori Kimmo Kaski. (Kuva: Arto Miettinen)
Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinnon saaja julkistettiin 4.5.2023 Suomen Kansallisteatterissa järjestetyssä tapahtumassa Teatteri ja tieteen vapaus. Palkinto myönnettiin Suomen Kansallisteatterille. Sen vastaanotti teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.
”Syyskuussa 2021 Suomen Kansallisteatterissa nähtiin Juha Jokelan teatterille kirjoittaman Dosentit-näytelmän kantaesitys. Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea palkitsee teatterin tästä teosta. Ensimmäinen lähes 400-vuotiaasta suomalaisesta yliopistolaitoksesta kertova näytelmä on historiallinen teko. Näytelmä paneutuu yliopistolaisten arkea kuormittaviin ilmiöihin taiteen tarkkuudella ja voimalla. Se kertoo yksittäisen tutkijan näkökulmasta, mitä tapahtuu, kun tieteellistä työtä ei arvosteta, kun siitä tulee sosiaalisessa mediassa pilkan kohde ja sen tekemisen ehdot tulevat tieteen ulkopuolelta. Yliopistolaisten keskuudessa näytelmä on koettu ansiokkaana puheenvuorona tieteen, akateemisen vapauden ja yliopiston henkilöstön työhyvinvoinnin puolesta”, kertoi palkinnon perusteluista ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja, professori Liisa Laakso.
Arkkiatri Risto Pelkosen nimeä kantava palkinto jaettiin toista kertaa. Pelkonen on yksi Suomen Tiedeakatemiain Ihmisoikeuskomitean perustajajäsenistä.
Palkintoteos toteutettiin yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Teoksen Crossfix Ruin on tehnyt taiteilija Henrik Härkönen. Taiteilija kuvaa kirjasinmetallista valmistettua veistostaan näin: ”Teoksen muoto muistuttaa raunioita. Se on viittaus maailman geopoliittiseen tilanteeseen sekä palkinnonsaajan aiheeseen, tutkimuksen ja sivistyksen alasajoon. Raunioiden tilalliset mittasuhteet muuttuvat eri puolilta katsoessa formaalin sommitelman kuitenkin pysyessä yhtenäisenä. Teoksen tarkastelu eri puolilta muistuttaa tieteen hermeneuttista kehää. Tutkimuksen kysymysten lisääntyessä tutkimustulokset saattavat etääntyä. Veistotaiteen vastaus on yhtenäinen formaali sommittelu, joka pysyy itseisarvoisena katsontakannasta riippumatta.”
Tapahtumassa järjestettiin paneelikeskustelu aiheesta Voiko taide puolustaa tiedettä? Emilia Palosen (Helsingin yliopisto) johdolla panelistit – näytelmäkirjailija, ohjaaja Juha Jokela, professori Anu Koivunen Turun yliopistosta, kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring ja emeritusprofessori Thomas Wilhelmsson Helsingin yliopistosta – keskustelivat teatterin roolista sivistyksen ja tiedon puolustajana. Keskustelussa nousi esille muun muassa, kuinka taide voi edistää monialaista yhteistyötä tieteen ja taiteen välillä sekä olla erittäin tehokas tapa herättämään kiinnostusta tieteellisiin kysymyksiin. Taide voi auttaa kommunikoimaan tieteen merkitystä yleisölle, joka ei ole välttämättä tieteen asiantuntija.
”Tämä ihmisoikeuspalkinto antaa voimia tehdä taidetta aikana, jona maailma myrskyää ja tulevaisuus näyttää sumuisalta”, kommentoi teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kiitospuheessaan. Sen vuoksi Suomen Kansallisteatterille myönnetty palkinto on kunnianosoitus siitä, että tarvitsemme Dosentit-näytelmän kaltaisia esityksiä, joissa uskalletaan ottaa kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja taiteen avulla puolustetaan sekä sivistystä että totuutta.
Tapahtuman tallenne (kesto 2 tuntia) katsottavissa kokonaisuudessaan täällä: linkki tapahtumaan
Tapahtuman kuvaus ja ohjelma: linkki ohjelmaan
Teksti: Suvi Salmi